Δοκιμάζοντας Blanc de noirs. . .

Τα λευκά κρασιά από ερυθρά σταφύλια είναι μια διάσημη διεθνώς «οικογένεια» οίνων. Στα ποτήρια μας, δέκα εκπρόσωποί της από τον ελληνικό αμπελώνα!
Blanc de Noirs, δηλαδή «άσπρο από μαύρα», είναι ο γαλλικός όρος που περιγράφει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτό επιτυγχάνεται με πολύ ελαφριά πίεση των σταφυλιών και άμεση παραλαβή του μούστου που προκύπτει, στη μικρότερη δυνατή επαφή του με τον σκουρόχρωμο φλοιό που περιέχει χρωστικές ουσίες. Τα γνωστότερα Blanc de noirs κρασιά διεθνώς είναι οι Σαμπάνιες, που προέρχονται από λευκή οινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Pinot Noir και Pinot Meunier.
Αναζητήσαμε τους «εκπροσώπους» του είδους στην ελληνική παραγωγή και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι αρκετοί. Δοκιμάσαμε, λοιπόν, αυτά τα κρασιά και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Πριν από τη δοκιμή, προετοιμάσαμε τον ουρανίσκο μας με τον Αμύντα, έναν φυσικό αφρώδες Blanc de noir Demi Sec Ο.Π.Α.Π. Αμύνταιο από Ξινόμαυρο, του ΕΑΣ Αμυνταίου (Ποικιλία: Ξινόμαυρο / Αλκοόλ: 13% / Τιμή: 10,40 ευρώ).


Λευκός Φουντή 2009 (4) 
Καλοφτιαγμένο και γεμάτο κρασί
Παραγωγός: Κτήμα Φουντή
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Ημαθίας
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Αλκοόλ: 13%
Χαρακτηριστικά: Αχυροκίτρινο χρώμα και αρωματική ένταση στη μύτη, με ιδιαίτερες μυρωδιές όπως λίτσι, μούσμουλο, φραγκόσυκο, ανανάς, τριαντάφυλλο και χλόη. Γεμάτο στόμα, πιπεράτο, με καλή οξύτητα και δροσερή επίγευση με αίσθηση μεταλλικότητας.
Τιμή: 9 €


Μοσχάτο Αμβούργου, Blanc de noir 2009 (3 ½) 
Ιδανικό ως απεριτίφ
Παραγωγός: Κτήμα Μίγα
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Τυρνάβου
Ποικιλία: Μοσχάτο Αμβούργου
Αλκοόλ: 12,5%
Χαρακτηριστικά: Υποκίτρινο, σχεδόν λευκό, χρώμα με ανεπαίσθητες πράσινες ανταύγειες. Κομψή μύτη, με λεπτά αρώματα βοτανικού χαρακτήρα, πράσινο μήλο, λάιμ και νότες λουλουδιών. Στόμα φινετσάτο με έντονη οξύτητα, μέτριο σώμα. Καθαρό φρέσκο φρούτο στην επίγευση, με πράσινες νότες και πικάντικο τελείωμα. Ταιριάζει πολύ με θαλασσινά.
Τιμή: 11,70 €



Wine Expressions / 2009 (3) 
Ενα κρασί για τα θαλασσινά μας
Παραγωγός: Αμπελώνες Μάρκου
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κιθαιρώνα
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Αλκοόλ: 13,5%
Χαρακτηριστικά: Αχνοκίτρινο χρώμα, καθαρή μύτη, όχι ιδιαίτερα περίπλοκη, με φυτικές νύξεις, αλλά και εξωτικά φρούτα, βιολέτα, τριαντάφυλλο, νυχτολούλουδα και γλυκά μπαχάρια. Στόμα με γλυκιά αίσθηση, που κοντράρεται με μια ισχυρή οξύτητα. Αίσθηση αλκοόλ και δροσερή, αλλά κοντή επίγευση.
Τιμή: 11,50 €



Μοσχάτο Αμβούργου 2009 (2 ½) 
Στόμα που υπερτερεί της μύτης
Παραγωγός: Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Τυρνάβου
Ποικιλία: Μοσχάτο Αμβούργου
Αλκοόλ: 12%
Χαρακτηριστικά: Αχνοκίτρινο χρώμα με σομόν ανταύγειες, «μοσχατίζουσα» η πρώτη μύτη, με αίσθηση φρεσκάδας, κλειστή και με βοτανικές νύξεις - μάλλον χρειάζεται μετάγγιση σε καράφα για να αεριστεί. Ελαφρύ στόμα, με καλή οξύτητα, που όμως διαρκεί λίγο και αφήνει μια κοντή αλλά φρουτώδη επίγευση.
Τιμή: 5 €

(Ακραίες τιμές: 1,5 & 3)


Syrah White 2009 (2 ½) 
Ελαφρύ και τραγανό
Παραγωγός: Κτήμα Εύχαρις
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Γερανίων
Ποικιλία: Syrah
Αλκοόλ: 13%
Χαρακτηριστικά: Λευκοκίτρινο χρώμα, μύτη χαμηλής έντασης με γλυκά αρώματα που θυμίζουν φρούτα σε αλκοόλ, ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού, σάπιο μήλο. Γλυκιά η πρώτη αίσθηση και στο στόμα, που ακολουθείται από έντονη οξύτητα και τελειώνει με φρεσκάδα και νότες από βερίκοκα και ροδάκινα.
Τιμή: 15,60 €
(Ακραίες τιμές: 1,5 & 3)



Ιμερος 2009 (2) 
Ελλειψη ισορροπίας
Παραγωγός: Vaeni Naoussa
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Ημαθίας
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Αλκοόλ: 11,8%
Χαρακτηριστικά: Απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα, μύτη ιδιαίτερα ανθώδης, με έντονο γιασεμί, καραμέλα και σαπούνι. Στόμα που αδειάζει γρήγορα, χωρίς καλή ισορροπία, γλυκερό και με αίσθηση οξείδωσης. Τελειώνει με ώριμους χαρακτήρες και με αίσθηση αμυγδάλου.
Τιμή: 8,60 €



Πλαγιές Ανοπαίας 2008 (3) 
Ιδιαίτερο και κάπως ρουστίκ
Παραγωγός: Κτήμα Γεωργακόπουλου
Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Αλκοόλ: 14,5%
Χαρακτηριστικά: Χρυσαφί χρώμα με ροζ-καφέ ανταύγειες, μύτη χωρίς εντάσεις, αλλά με ευχάριστα αρώματα όπως κονφί φρούτων, πορτοκαλόφλουδα, λιβάνι, μπαχαρικά και έμφαση στο ξερό δαμάσκηνο και το υπερώριμο μήλο. Kαλοδομημένο και πιπεράτο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα και αναπάντεχη αλμυράδα, σύντομη και γλυκίζουσα επίγευση. Ταιριάζει πολύ με πικάντικα και μαγειρεμένα τυριά και φρούτα.
Τιμή: 13,20 €
(Ακραίες τιμές: 2 & 3,5)



ΚΑΠΠΑ Ρ11 2009 (3) 
Κρασί φαγητού, χωρίς εξάρσεις
Παραγωγός: Κτήμα Παύλου
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Riesling (20%)
Αλκοόλ: 13%
Χαρακτηριστικά: Χρυσόξανθο χρώμα, αρώματα ψημένου ψωμιού και ώριμου γιαρμά, νότες βανίλιας, αίσθηση μαγιάς και καπνού. Στόμα όξινο και ευχάριστο, κάπως ρουστίκ, μέτριου όγκου, με βανίλια, αλκοόλ και ψημένα αρώματα στην επίγευση.
Τιμή: 10,70 €
(Ακραίες τιμές: 2 & 3,5)



Cuvee Sithonia, 2008 (2) 
Διακριτική μύτη και οξύτητα στο στόμα
Παραγωγός: Οινοποιείο Χατζή
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Αλκοόλ: 12,5%
Χαρακτηριστικά: Απαλό κίτρινο χρώμα, μύτη μέτριας έντασης, διακριτική, με τα ώριμα φρούτα να ξεχωρίζουν και το υπερώριμο πεπόνι, το γλυκό κυδώνι και την ψημένη ζάχαρη να υπερτερούν. Στόμα που αδειάζει γρήγορα, κάπως αδέξιο, με το διοξείδιο να «τσιμπάει», κερδίζοντας κάπως τις εντυπώσεις, και με λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: 11,70 €



Ασπρο από Μαύρο, 2009 (2) 
Μονοδιάστατο, με αιχμηρή οξύτητα
Παραγωγός: Κτήμα Χρυσοχόου
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Ημαθίας
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Αλκοόλ: 12%
Χαρακτηριστικά: Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με ροδαλές ανταύγειες, βαριά μύτη, συνθετική και με κάποια υπερώριμα φρούτα. Στόμα με «κοφτερή» οξύτητα, διοξείδιο, έλλειψη ισορροπίας και γεύση πικραμύγδαλου στο φινάλε.
Τιμή: 7,40 €

Βαθμολογία :Εξαιρετικό (5) Πολύ καλό (4) Αρκετά καλό (3) Μέτριο (2) Aποδεκτό (1)


http://portal.kathimerini.gr

1 σχόλιο: