Δυσοίωνο μήνυμα στέλνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά την επισιτιστική κρίση του 2007-2008.
Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που σπεύδει να καθησυχάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση αυτή δεν συνιστά κρίση. Ομως το στέλεχος του Οργανισμού κ. Αμπντολρεζά Αμπασιάν αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιεί ότι θα ήταν ανοησία να πιστέψει κανείς ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών είναι τα ανώτερα που θα δει η διεθνής κοινότητα στο ορατό μέλλον.
Ο δείκτης 55 εμπορευμάτων στον χώρο των τροφίμων που παρακολουθεί ο FAO, κινήθηκαν ανοδικά για έκτο συνεχή μήνα στις 214,7 μονάδες, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ των 213,5 μονάδων τον Ιούνιο του 2008. Ο εν λόγω δείκτης περιέχει την τιμή χονδρικής για εμπορεύματα, όπως το σιτάρι, ο αραβόσιτος, το ρύζι, οι ελαιόσποροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη και το κρέας.
Στην παρούσα φάση ο δείκτης του FAO κυμαίνεται στα υψηλότερα σημεία αφότου συστάθηκε για πρώτη φορά το 1990.
Σχετική ανακούφιση για τον FAO αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές του ρυζιού παραμένουν σχετικά σταθερές, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο διατροφικό είδος είναι ένα από τα σημαντικότερα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια. Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική.
ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ
Το ανοδικό κόστος των εμπορευμάτων αυξάνει τις πιθανότητες ο παγκόσμιος «λογαριασμός» εισαγωγών τροφίμων να αγγίξει νέο ρεκόρ το 2011, αφού ήδη πέρυσι ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια, για δεύτερη μόνο φορά στην ιστορία. Τον Νοέμβριο, ο FAO είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για το 2010, στα 1.026 δισ. δολάρια, ποσό κατά 15% περίπου υψηλότερο από το 2009 και κοντά στο ρεκόρ των 1.031 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2008 μέσα στη δίνη της επισιτιστικής κρίσης.
Το άλμα στις τιμές τροφοδοτεί αναπόφευκτα τους φόβους για επανάληψη των φαινομένων της κρίσης του 2007-2008, όταν είχαν εκδηλωθεί αιματηρές εξεγέρσεις σε φτωχές χώρες όπως η Αϊτή και η Αίγυπτος. Παράλληλα όμως είναι έκδηλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και στον αναπτυγμένο κόσμο, καθώς θεωρείται αναμενόμενο να υπάρξει αλυσιδωτή αύξηση στις τιμές από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου χώρου των τροφίμων και της εστίασης.
Παράλληλα, το υψηλότερο κόστος των τροφίμων ασκεί ανοδικές πιέσεις και στον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη κινείται πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα που έχουν ορίσει οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.
Ένα άρθρο της Ελεάννας Ροζάκη - http://www.kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου