Ένα ''βιολογικό'' χωριό λίγο έξω από την Σπάρτη

«Σχεδόν όλοι -και οι 320 κάτοικοι του χωριού- ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. 

Σήμερα μάλιστα το 40% του πληθυσμού είναι αγρότες με ηλικία μικρότερη των 45 χρoνών. 

Δοκίμασαν την τύχη τους και τους βγήκε σε καλό. Στη Λακωνία, στο χωριό Κεφαλάς, κοντά στη Σπάρτη, οι ελιές είναι η αιτία που οι νέοι μένουν στον τόπο τους. Ρισκάρισαν όταν στράφηκαν στη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας των οικογενειακών εκτάσεων γης, αλλά δικαιώθηκαν!
Τα προϊόντα τους περνούν πλέον τα σύνορα της χώρας και η συνολική ετήσια παραγωγή τους φτάνει στους 500 τόνους ελιάς και τους 250 ελαιολάδου. «Το χωριό αυτό είναι πρωτοποριακό γιατί αποτελεί, πιθανότατα, τον μοναδικό στην Ελλάδα θύλακο βιολογικής γεωργίας, όπου όλοι οι ντόπιοι καταπιάνονται με τη χωρίς φυτοφάρμακα ή λιπάσματα παραγωγή της ελιάς» 




Η Εταιρεία


Την εταιρεία ίδρυσαν το 1999 είκοσι τρεις παραγωγοί, με σκοπό την αποκλειστική- χωρίς τρίτους- τυποποίηση και διάθεση της ετήσιας συγκομιδής τους. «Αρχίσαμε αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια ως παρέα φίλων- συγχωριανών. Στον τόπο αυτόν, δεκάξι παππούδες και γιαγιάδες είναι αντρόγυνα, άρα ουσιαστικά είμαστε όλοι ένα μεγάλο σόι! Με άλλα λόγια, μας διακρίνει και η κοινή νοοτροπία, χημεία και οικολογική συνείδηση. Εννοείται, βέβαια, πως μετρά και το νεανικό μεράκι. Δεν επαναπαυόμαστε στις παλιές πρακτικές, αλλά πάμε και στο εξωτερικό για περαιτέρω επιμόρφωσή μας, αναζητούμε νέες τεχνικές και μηχανήματα...» λέει ο 37χρονος παραγωγός κ. Παναγιώτης Αλέξης, που έχει 3.500 δέντρα, στα 160 στρέμματα της ιδιοκτησίας του. «Τα πρώτα χρόνια δεχτήκαμε πολύ μεγάλο “πόλεμο” από τους εμπόρους. Έρχονταν στις αυλές μας και μας προσέφεραν περισσότερα χρήματα για να μας πείσουν να τους παραχωρήσουμε την παραγωγή μας. Καταφέραμε, ωστόσο, το δικό μας “αντάρτικο”: το μόνο που μας κράτησε ενωμένους ήταν όχι τα συμβόλαια, αλλά ο λόγος της τιμής μας ότι δεν θα διασπαστούμε. Αυτό πετύχαμε και μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007...» τονίζει.


Εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική


«ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, πάντοτε εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι, γιατί έχουμε πια ένα αρκετά μεγάλο πελατολόγιο, σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια συνεχώς ανοδική πορεία, με δικό μας σύγχρονο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο κι εγκαταστάσεις για την τυποποίηση των σκευασμάτων μας, με την επωνυμία Sparta Κefalas και Θεραπνή: το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης “Λακωνία” (προς 7-8 ευρώ τα 750 ml στα ράφια), τις ελιές Καλαμών, την πάστα ελιάς, μέχρι και τη λιαστή ντομάτα, που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών ειδών, αλλά και μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Αττική» λέει ο 37χρονος παραγωγός κ. Παναγιώτης Αλέξης. «Καθώς έχουμε κατοχυρωμένες μακροχρόνιες συνεργασίες με αλυσίδες διανομής και πελάτες μας είμαστε σε θέση να εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο και καλή τιμή. Σε λίγο καιρό, μάλιστα, αρκετοί από εμάς δεν θα έχουμε πλέον ανάγκη τις επιδοτήσεις». 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο ΣΑΣ!! Ο μόνος τρόπος να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ σε πρώτη φάση, κ να ΖΟΥΜΕ σε δεύτερη είναι αυτός. ΔΙΚΗ μας ΚΑΘΑΡΗ Αγροτική Παραγωγή με τη φιλοσοφία σας: [...το μόνο που μας κράτησε ενωμένους ήταν όχι τα συμβόλαια, αλλά ο λόγος της τιμής μας ότι δεν θα διασπαστούμε). Και πάλι Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή