Κουζινο-μαγειρέματα με γεύεσεις από Κοτόπουλο

 Βράζουμε ένα κοτόπουλο, μοιράζουμε τα ψαχνά του σε τρία μέρη και φτιάχνουμε μια κοτόσουπα, έναν πολίτικο μεζέ και μια τάρτα, δίνοντας ποικιλία στο τραπέζι μας. Μια οικονομική πρόταση που αξιοποιεί μια πρώτη ύλη σε τρία διαφορετικά πιάτα.
Α) ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα και 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο κοτόπουλο περίπου 2 κιλά, κομμένο σε 6 κομμάτια, χωρίς την πέτσα
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
4 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια, καθαρισμένα, ολόκληρα
4 καρότα, καθαρισμένα, ολόκληρα
3 δαφνόφυλλα
τα κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Για το αυγόκομμα
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Ζωμός 
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με 3,5 λίτρα κρύο νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Ξαφρίζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μη βγαίνει άλλος αφρός, και μετά προσθέτουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό. 
Τα κρεμμύδια τα πετάμε (καθώς θα έχουν παραμαλακώσει). Από τα καρότα φυλάμε τα 2 στο ψυγείο για την τάρτα), ενώ τα άλλα 2 τα κόβουμε σε μικρούς κύβους, τους οποίους ανακατεύουμε με τις 3 κουταλιές λάδι και τη ρίγανη και τους βάζουμε στα πιάτα που θα σερβίρουμε τη σούπα. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε τα κόκαλα μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό για άλλα 10 λεπτά για να γίνει πιο δυνατός. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ψαχνό του κοτόπουλου σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου. Βάζουμε στην άκρη 3 φλιτζάνια κομμένο κοτόπουλο (2 φλιτζάνια για την τάρτα και 1 φλιτζάνι για τον πολίτικο μεζέ, τα οποία διατηρούμε στο ψυγείο, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα) - το υπόλοιπο θα το φάμε μέσα στη σούπα μας.

Σούπα 
Σουρώνουμε το ζωμό. Κρατάμε για τη σούπα μας τα 2 λίτρα και άλλο 1/2 φλιτζάνι το αφήνουμε κατά μέρος για τον πολίτικο μεζέ. Τον ζωμό που θα περισσέψει τον φυλάμε, αφού κρυώσει, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.
Βάζουμε τα 2 λίτρα ζωμού στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο που έχουμε κρατήσει για τη σούπα, ανακατεύουμε και απομακρύνουμε από τη φωτιά για να είναι μην πολύ καυτή η σούπα όταν θα την αυγοκόψουμε.

Αυγόκομμα
Χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός σε ελαφριά μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους και το λεμόνι. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο 1 - 2 κουτάλες από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αυγοκόβουμε τη σούπα. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο. Μοιράζουμε στα πιάτα (όπου έχουμε βάλει ήδη το μείγμα καρότου) και τρίβουμε από πάνω μαύρο πιπέρι.


Β) Πολίτικος μεζές με καρύδια και πάπρικα

Από το βραστό κοτόπουλο χρησιμοποιούμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού και φτιάχνουμε έναν μεζέ με τον οποίο μπορούμε να συνοδεύσουμε την κοτόσουπα.

Προετοιμασία : 10΄

Υλικά (για 1 άτομο)
1 φλιτζ. τσαγιού κοτόπουλο, που κρατήσαμε από το βραστό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου, που κρατήσαμε από τη σούπα
1 φέτα ψωμί (χωρίς την κόρα), μουλιασμένο και στραγγισμένο
1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
100 γρ. ψίχα καρυδιού
ελάχιστο κύμινο, σε σκόνη
ελάχιστη πάπρικα, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μούλτι το ψωμί με το ζωμό, το σκόρδο, το καρύδι και τα αρωματικά. 
Ανακατεύουμε το μείγμα με το κοτόπουλο και σερβίρουμε σε πιάτο, φτιάχνοντας ένα βουναλάκι.
Περιχύνουμε το μεζέ με το ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, του ρίχνουμε λίγη ακόμα πάπρικα και μερικά ολόκληρα καρύδια. Τρώγεται κρύος με ζεστές πίτες από σουβλάκι και είναι πολύ νόστιμος.

Γ) Τάρτα κοτόπουλο με καρότα και τυριά

Από το βραστό κοτόπουλο χρησιμοποιούμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού και φτιάχνουμε μια νόστιμη τάρτα.

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 45΄

Υλικά (για μια ταρτιέρα 24 εκ.)
τα 2 φλιτζάνια κοτόπουλο που κρατήσαμε
τα 2 βρασμένα καρότα που κρατήσαμε, κομμένα σε μικρά κυβάκια ή λεπτές ροδέλες
100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μπαχάρι
2 κουτ. σούπας άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού φέτα σε κυβάκια
1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, χοντροτριμμένη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φύλλο ζύμη κουρού
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6 - 7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, όπου προσθέτουμε τα καρότα, τo κοτόπουλο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο ή το μάραθο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε απαλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. 
Στρώνουμε το φύλλο κουρού μέσα στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει από το χείλος της φόρμας. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφήνουμε την τάρτα για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Ρεντούλας, Χριστίνα Τζιάλλα
Επιμέλεια - food styling: Τίνα Webb
http://www.kathimerini.gr/ - Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου