Mεσογειακή Διατροφή για βαθεία γεράματα!!!!

Θυμόσαστε που σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε κάνει αναφορά στη Κρητική διατροφή και κατ' επέκταση στη Μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει? 
Έρχεται λοιπόν τώρα η Διεθνής επιστημονική κοινότητα να επιβεβαιώσει όσα είχαμε γράψει (Τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής). 


Οι Αμερικανοί που τρώνε και πίνουν όπως οι Έλληνες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν πιο καθαρό μυαλό, όταν γεράσουν, και να αποφύγουν την άνοια και το Αλστχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 4.000 άτομα.

Οι ερευνητές, υπό την Κριστίνα Τάνγκνι του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις νοητικές λειτουργίες περίπου 4.000 ατόμων στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες από άποψη διατροφής. Η μία ακολούθησε πιστά την παραδοσιακή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, θαλασσινά και μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος), ενώ η άλλη ομάδα την τυπική αμερικανική, που δίνει λιγότερη έμφαση σε ψάρια και λαχανικά. Κάθε τρία χρόνια οι ερευνητές αξιολογούσαν τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μέσω τεστ μνήμης, βασικών μαθηματικών κ.α.

Τα αποτελέσματα της έρευνας :

Όσοι είχαν ακολουθήσει πιο πιστά την ελληνική διατροφή, είχαν διαχρονικά τη βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών/γνωστικών λειτουργιών τους, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης.
Αντίθετα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της αμερικανικής δίαιτας, δεν έδειξαν να έχουν κάποια ωφέλεια από πλευράς επιβράδυνσης της έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών τους.
Οι ερευνητές αποδίδουν, μεταξύ άλλων, την ανωτερότητα της ελληνικής διατροφής στον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του κρασιού έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακές μεσογειακές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό και την χρόνια φλεγμονή, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πάντως, οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι αν κανείς τρώει και πίνει σαν Έλληνας, θα κρατήσει κοφτερό το μυαλό του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου