Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Προσθήκη λεζάντας
Ένα ακόμη όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος αναφέρουν ειδικοί της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν με μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Ηeart Journal». Οι ερευνητές ανακάλυψαν μετά τη μελέτη σε περισσότερους από 1.500 εθελοντές ότι στα άτομα που σταματούν το κάπνισμα εμφανίζεται αύξηση της αποκαλούμενης «καλής» ΗDL χοληστερόλης. 


Πριν από τη μελέτη τα άτομα αυτά κάπνιζαν 21 τσιγάρα ημερησίως κατά μέσον όρο, ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης το 36% εξ αυτών έκοψε το κάπνισμα με χρήση διαφορετικών μεθόδων. Οπως προέκυψε, στα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα εμφανίστηκε αύξηση των επιπέδων της ΗDL χοληστερόλης 5% κατά μέσον όρο (ήτοι 2,4 χιλιοστoγραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος). 
Η επίδραση φάνηκε να είναι μάλιστα μεγαλύτερη στις γυναίκες, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έπαιζε ρόλο αν το άτομο ήταν μανιώδης ή όχι καπνιστής: και οι μανιώδεις καπνιστές εμφάνισαν σημαντική αύξηση των επιπέδων της ΗDL μετά τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας. 
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το νέο εύρημα ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρδιακής υγείας, και δίνει μια εξήγηση στο γιατί η διακοπή του καπνίσματος «ανακουφίζει» το καρδιαγγειακό σύστημα. 


more info : ΒημαOnline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου